Project
FLL Animal Allies

Denk er eens over na


Mensen gebruiken dagelijks water, maar jullie denken waarschijnlijk niet vaak na over hoe en waarom mensen water gebruiken. Of het nu direct (drinken of wassen) gebruik of indirect (voor het maken van producten die ze gebruiken of om energie op te wekken) gebruik is, mensen hebben allemaal op veel verschillende manieren behoefte aan water.

Gadise woont in een klein dorpje buiten Kemba, Ethiopië. De dichtstbijzijnde waterput is vele kilometers verderop en op bepaalde momenten in het jaar is er erg weinig regenval dat opgeslagen kan worden als drinkwater, voor het koken en de was. Gadise en haar kleine broertje moesten voorheen uren lopen naar de waterput, waardoor ze vaak niet naar school konden. Het dorpje van Gadise heeft nu een aantal nieuwe torens geïnstalleerd die ieder tot 100 liter schoon drinkwater direct uit de lucht kunnen opslaan! Toen de mensen van Kemba deze hele simpele torens, die water uit condensatie verzamelen installeerden, maakten ze het ook mogelijk dat Gadise en haar broertje voortaan in plaats van lange wandelingen naar waterputten in andere dorpen te maken, meer tijd op school door kunnen brengen. Wanneer je nadenkt over een innovatieve oplossing, sluit iets dan niet uit alleen omdat het simpel of gemakkelijk lijkt. Soms is de simpelste oplossing de beste oplossing!

Samantha woont in Wichita Falls, Texas, in de Verenigde staten. Haar moeder werkt in een lokale fabriek die meer dan 75 miljoen liter water per jaar gebruikt om verpakkingsproducten te maken. Veel families in de stad, inclusief Samantha’s moeder, zijn afhankelijk van hun banen in de fabriek. Het feit dat de fabriek veel duur drinkbaar water gebruikt voor het maken van hun producten, zorgde voor een probleem. Hierdoor werden de kosten voor de fabriek en de mensen in Wichita Falls namelijk steeds hoger. De oplossing voor dit probleem was het gebruiken van gefilterd “afvalwater” of “gebruikt” water (dat wel teruggegeven kan worden aan het milieu maar niet schoon genoeg is om te drinken) van de gezinnen en bedrijven in de stad. Het verwerkte afvalwater van de stad verving het veel duurdere bruikbare drinkwater in het productieproces. Deze innovatie bespaarde de fabriek en de inwoners van Wichita Falls veel geld en zorgde ervoor dat de moeder van Samantha en vele andere werknemers hun families konden blijven onderhouden en hun waterrekeningen konden blijven betalen. Als jullie team brainstormt over een innovatieve oplossing, denk er dan eens over na hoe het bundelen van krachten een probleem wellicht kan oplossen!

Uitvinder en ingenieur, Dean Kamen, heeft zijn hele leven gewerkt aan het proberen te helpen van anderen. Hij heeft o.a. medische apparaten en slimme rolstoelen ontwikkeld en hij heeft zelfs FIRST® opgericht om studenten van over de hele wereld te informeren over carrières in de wetenschap en techniek. Toen Dean hoorde van de biljoenen mensen die geen toegang hebben tot veilig drinkwater, stelde hij zich ten doel een machine te ontwikkelen die zelfs het meest vieze water zou kunnen omzetten naar veilig drinkwater. Het resultaat was de Katapult, een technologie die de watercyclus van de natuur kopieert door het water te verdampen en dan te re-condenseren. Dit proces, genaamd “dampcompressiedestillatie”, heeft een lange geschiedenis in het voorzien van schoon water voor onderzeeërs en schepen, net als in het leveren van puur water voor medisch gebruik. De Katapult is een simpelere, kleinschalige versie van deze bewezen technologie die honderden liters water per dag kan produceren, genoeg drinkwater voor een school, een kliniek of een klein dorp. De Katapult heeft bewezen dat ingenieurs, ondanks dat ze altijd proberen de toekomst te verbeteren, ook naar het verleden kunnen kijken voor inspiratie! Vergeet daarom niet om de uitvindingen die al bestaan, te bestuderen. Soms kan een ingenieur een idee dat al eeuwen bestaat, verbeteren en daarmee nog steeds een groot verschil maken!

De projectopdracht voor jullie team in dit seizoen is de wijze waarop mensen water vinden, transporteren, gebruiken of afvoeren te verbeteren.

Meer weten over het project van dit jaar en hoe je eraan kan beginnen?
Lees dan snel deze documenten door
.

FLL World Class
FLL World Class
FLL World Class