Team opstarten

Is je interesse gewekt voor de FIRST LEGO League Challenge en wil je graag meedoen als team of teamcoach? Dan vind je hier en in de teambijeenkomstengids alle nodige informatie.


Samenstelling van een team

Exclusief voor Limburgse scholen.

Elk team bestaat uit ongeveer 10 jongeren tussen 11 en 12 jaar en tenminste één volwassen teamcoach, de leerkracht. Daarnaast mag het team ook één of meerdere mentors hebben voor praktische en technische ondersteuning.

Wil je meedoen, maar heb je nog geen team? Vraag dan aan je leerkracht of je met jouw klas een team kan samenstellen. Deelnemen is dankzij de sponsors van de FIRST LEGO League Challenge volledig gratis.

Heb je al een FLL-team en wil je je inschrijven voor de uitdaging van dit jaar? Schrijf je dan nu in.

Hier is alvast een opsomming van wat je als team nodig hebt om deel te nemen.


Rol van de teamcoach

De teamcoach begeleidt jouw team tijdens de FIRST LEGO League Challenge. Daarbij stimuleert hij jullie om zelf na te denken en samen te werken aan een oplossing voor jullie missie. Voor een fijne leerervaring is het aangewezen dat de coach de teamleden zo veel mogelijk zelfstandig laat werken.

Wie?
De rol van coach wordt ingevuld worden door de leerkracht. Communicatieve vaardigheden zijn belangrijk, net als het kunnen stellen van prioriteiten. Een teamcoach hoeft geen technische kennis te bezitten. Wel moet hij bereid zijn om basiskennis te vergaren over het bouwen en programmeren van de robot.

 
Team opstarten

Rol van de teammentor

De teamcoach krijgt extra ondersteuning door één of meerdere mentors. Dat kunnen bereidwillige ouders en/of iemand met een technische achtergrond zijn. Ouders kunnen een bron van informatie zijn, of helpen met vervoer, drinken, snacks en geldinzameling. Iemand met een technische achtergrond kan daarentegen helpen met technische vragen rond het programmeren, de mechanische uitwerking of het zoeken van informatie.

Als teammentor ben je veel minder intensief bij het team betrokken dan de teamcoach. Je hoeft ook niet altijd aanwezig te zijn. Alle mentors, ouders en familieleden zijn natuurlijk ook van harte welkom tijdens de finales.

Belangrijk:
Soms besluiten teams om vlak voor de regiofinale toch niet te willen deelnemen omdat ze denken dat ze er niet klaar voor zijn of omdat de teamcoach de teamleden een teleurstelling wil besparen. Wij benadrukken dat het bij de FIRST LEGO League Challenge niet gaat om het winnen van zoveel mogelijk prijzen, maar om de leerervaring tijdens de voorbereiding en om het plezier dat je beleeft aan techniek en wetenschap en de fun van het finale event!
Juist door deel te nemen aan de regiofinale kan je als team veel leren van andere teams en word je beloond voor het harde werk. Ook de regiopartner investeert tijd en geld in de teams en de deelname van jouw team aan de regiofinale is een beloning voor dat engagement.


Tijd & planning

Eén tot twee bijeenkomsten per week van minstens twee uur volstaan normaal gezien als voorbereiding. Vlak voor de finales is meestal wat meer tijd nodig.

Een overzicht van de planning van de FIRST LEGO League Challenge vind je hier.